2 tapaa ommella paita pelkällä saumurilla - Kaavatar

2 tapaa ommella paita pelkällä saumurilla

Välillä ompeluintoa on enemmän kuin aikaa ommella. Joten silloin täytyy joko malttaa jättää ompeluksia kesken tai ommella sellaista mikä valmistuu nopeasti. Itse päädyin tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja tuloksena oli tunnissa tehdyt 3 lyhythihaista paitaa. Otin leikkaamisen yhteydessä kuvia, jotta pystyn kertomaan kuinka muokkasin peruspaitakaavaa näihin. Kerron myös kuinka saat tehtyä helpon resorihuolittelun ja kuinka huolittelet helman saumurin avulla.

Ensiksi tarvitset hyvän paitakaavan. En muista mistä tämän paitakaavan olen pienemmälle ottanut, mutta siinä on mukavaa löysyyttä jotta taapero saa vapaasti touhuta. Tämän keltaisen paidan tein pitemmäksi tunikaksi ja levensin helmaa a-linjaiseksi. Tämä muokkaus on todella helppoa. Sen kun pistää  etukappaleen kaavan kankaan päälle ja leikkaa helman halutuksi, sitten käyttää valmiiksi leikattua palaa takakappaleen muotoiluun. Näin helmasta saa symmetrisen. Hiha on helppo taitella jolloin siitä saa lyhythihaisen kaavan, ilman että tarvitsee mitään leikata/piirtää uudestaan.

Helman ja kädentiet surautin yksinkertaisesti saumurilla. Venytin samalla kangasta saadakseni jäljen aaltoilemaan. Tällä tavalla saa vähän keveämmän näköistä jälkeä, kuin että jokaiseen kohtaan pistäisi resoria. Pitkähihaisiin paitoihin resorihuolittelu sopii todella hyvin. Saumuroitu reuna kuitenkin kääntyy herkästi.

Kissapaidan ja kukkapaidan ompelin peruspaitana. Pääntie ja hihansuut on huoliteltu resorin avulla ja helma saumurilla. Ohjeet löydät alempaa. Kissapaitaan pistin lyhyemmät resorit, jotta hiha olisi pussimaisempi ilman hihan muokkaamista.

OHJEET

Tässä on kuvallinen opastus helppoon resorihuolitteluun. Mittaa ensin pääntien/hihan/paidan helman pituus. Esimerkiksi pääntien mitta on 41cm. Kerro tämä luku 0,7 eli 41×0,7=28,7cm ja minä yleensä pyöristän sitä vähän eli 28,5cm. Leikkaa tällä mitalla sopivan pituinen pätkä resorista ja muista tarkistaa, että resori venyy leveyssuunnassa. Taita resori oikeat puolet vastakkain ja saumuroi lyhyt reuna. Taita jälleen resoria niin, että saumurireuna jää taitteen väliin. Sen jälkeen pistä resorin reunat pääntien reunaa vasten ja saumuroi kiinni. Tarkista että jokainen osa kiinnittyi ja käännä resori oikeinpäin.

Helman saumurihuolittelun voi tehdä näin. Lisää extraa helmaan kun leikkaat sitä ja ompele paita valmiiksi. Käännä paita oikeinpäin ja käännä sen helmaa tuplasti halutun käänteen verran. Jos siis haluat 4cm käänteen, niin taita kangasta 8cm verran. Taita kangasta takaisinpäin ja kiinnitä reunat nuppineuloilla/klipseillä. Saumuroi alareuna ja tarkista, että kaikki kolme kangaskerrosta tulee kiinni. Käännä helma alaspäin ja ihaile ompelemaasi paitaa.

Jätä kommentti

Kirjoita viestisi tähän: