4 tapaa muokata housukaavaa - Kaavatar

4 tapaa muokata housukaavaa

Housut ovat varmaan jokaisen lapsen vaatekaapin yksi tärkeimmistä peruspilareista. Niiden kuuluu olla mukavia päällä ja näyttää samalla hyvältä. Kun olet löytänyt  lapsellesi täydellisesti istuvan housu/legginsikaavan, niin sitä voi muokata pienillä tavoilla erinnäköiseksi. Tässä esittelenkin helpot neljä tapaa, joilla saat muokattua housukaavoja.  Isommat housut olen muokannut Paapiin Lilja- legginseistä ja pienemmät ovat Ottobre design 4/16 löytyvät Tiny fans -housut.

Sivusaumattomaksi muokkaaminen

Pidän kovasti sivusaumallisesta Tiny fans -kaavasta, sillä se on hyvin istuva peruskaava. Onneksi sen muokkaaminen sivusaumattomaksi ei ole ollenkaan hankalaa. Sen kun pistää kaavat vierekkäin kankaalle ja leikkaa kankaan. Näihin housuihin tein lahkeeseen saumurihuolittelun, jonka ohjeen voit katsoa täältä

 

Pitkistä housuista sortsit

Tämä menee jo niin yksinkertaiseksi, että mietin kannattaako tätä edes jakaa. Mutta pitkien housujen kaavasta saa helposti sortsit kun taittaa kaavaa halutun määrän ja lisää leveyttä kaavaan. Jos housujen lahkeista haluaa vielä reilummin leveät, niin kannattaa leikata lahjetta auki ja kääntää paloja sivullepäin, niin että keskelle lahjetta tulee ”aukinainen kolmio”. Sitten vain esimerkiksi teippaa aukkoon lisää kaavapaperia tai piirtää kaavan uusiksi tällä leveydellä.

Näistä sortseista tuli tälläiset kapeammat, joissa on hiukan löysyyttä polvien kohdalla. Mutta tälläisen mallisena menevät kivasti kesäisten tunikoiden ja mekkojen kaverina. Nämä on tehty joustocollegesta, joka oletettavasti kestää hiekkalaatikkoleikit paremmin kuin trikoo.

Ryppylahkeiset housut

Ryppylahkeisten housujen teko on todella helppoa. Lisää ensin pituutta etukappaleelle ja merkitse takakappaleelle rypytyksen paikka. Sen voi merkitä nuppineuloilla tai kynällä, joka haihtuu/peseytyy pois. Sitten vain ompelet kappaleet yhteen ja rypytät ylimääräisen kankaan merkatun kohdan väliin. Jos sorminäppäryys ei riitä, niin kappaleet voi nuppineuloilla/nipsuilla yhdistää valmiiksi jolloin tarvitsee vain ommella housukappaleet yhteen.

Näistä tuli todella ihanat! Kasvunvaraa on jälleen pienemmälle, mutta meneepä pitempään. Vanhan roosan sävy sopii mainiosti tuohon Pioni -kankaaseen. Rypytystä voisi laittaa myös takakappaleen puolelle tai kokeilla miltä malli näyttäisi sortseina. Tämä on jälleen niitä helppoja ja nopeita tapoja saada yksiväriseen vaatteeseen vähän jujua. Tätä samaa tekniikkaa voi käyttää myös paidoissa.

Legginsit lahjetampeilla

Viimeisenä vinkkinä esittelenkin ehkä suuritöisimmän muokkauksen, joka ei sekään vie paljoa aikaa. Eli legginseihin tehdyt sivutampit. Lisää kaavaan pituutta ja merkitse keskikohta johon tamppi tulee. Huolittele ensin lahkeet esimerkiksi kaksoisneulalla tai siksakilla.

Ompele tamppi, eli taita suorakaiteen mallinen kangaspala oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkä reuna. Käännä tamppi oikeinpäin ja taita reunat tampin sisään. Harsi/nuppineulaa tamppi oikealle kohdalle niin, että tampin yläosat ovat vastakkain ja housut ovat välissä. Kun ompelet tampin kiinni niin tarkista että molemmat puolet kiinnittyvät samalla ompeleella. Kun tamppi on kiinni voit ommella housut loppuun.

Tämä on siitä kiva malli, että kun lapsi venähtää pituutta niin tampin voi ratkoa pois ja näin mahdollisesti saa käytettyä legginsejä vielä pitempään. Näihin tein reilusti kasvunvaraa, joten kangas menee tosi ruttuun tampin kanssa. Tämä on muuten todella kiva malli myös caprimittaisena, suosittelen kokeilemaan.

Jätä kommentti

Paula - toukokuu 15, 2018

Pitäisikin likoille tehdä kesäpöksyjä, ja nämä lähtee testiin! Kiitos näistä 🙂

Reply
Kirjoita viestisi tähän: